Posted by on 11. January 2018

For en tid tilbake be det gjør et intervju av meg i Fredriksstad Blad. Jeg har vært heldig med hjelp av en gammel klassekompis å få tak i dette intervjuet, så dere kan lese om hvor engasjert jeg er i brasiliansk musikk.

Det er noe med samba. Noe som gjør at Anders Hansen (27) kommer i ekstase og får lyst til å sambafrelse hele Fredrikstad.
tekst: marianne holøien foto: jørgen braastad

Anders HansenLivet er en samba.
Det var en gang en Fredrikstad-gutt som ville bruke trommene sine til å spre sambarytmer til hele verden. Anders Hansen starter i dag – med karneval i sentrum.

— Er man først blitt bitt, så er man bitt for livet. Samba er livet mitt. Du får en sånn livsglede inni deg som gir veldig mye. Mitt livsmotto er å spre samba til hele verden.

Anders Hansen (27) forsøker å forklare den brennende opplevelsen samba. Opplevelsen han i større og større grad lever for. Opplevelsen han kan tenke seg å drive mer og mer med i fremtiden. Opplevelsen han har et intenst ønske om at hele verden skal oppleve på samme måte som han. Han har for en gangs skyld lagt fra seg trommene og inntatt en stol på journalistens kontor for å forklare. Ett ben på gulvet og ett på bokhylla, som stadig fylles opp av fulle kaffekopper fordi han aldri rekker å drikke mer enn én slurk innimellom pratingen før kaffen er blitt kald.

Ekstase
Den er ikke lett å forklare, denne sambaen. Man kan selvfølgelig si mye om heftige rytmer og rullende trommer, men det strekker ikke helt til når man skal beskrive hvordan noen kan bli grepet så til de grader at alt annet stopper opp.

— Den indre følelsen du har når du er helt i ekstase. Første gangen jeg hadde den følelsen, når det tok helt overhånd, var på karnevalsparaden i Ålborg i fjor. Det var vårt første karneval utenfor Norge. Vi spilte sånn gammeldags samba, det vi hadde lært her og som var vår oppfatning av samba. Den gangen. Der nede spilte de brasiliansk samba. Det slo meg midt i trynet. En opplevelse jeg aldri kommer til å glemme. Det var egentlig et vendepunkt for meg.

«Vi» er i denne sammenhengen Academico de Alegria, sambaorkesteret som først dukket opp på stadion under forrige sesong med Hansen i spissen.

Melos skyld
Det er egentlig eks-FFKer Welton Melos skyld at 27-åringen begynte å la sambatrommene rulle offentlig akkurat da. Ideen kom da Anders fant ut at brasilianeren måtte ønskes velkommen til byen på en skikkelig måte. En annonse i avisen samlet noen få sambafrelste. En ringerunde til venner samlet enda flere. Og dermed var det i gang. Senere ble det blant annet Glommafestivalen og det omtalte karnevalet i Danmark.

— Under Glommafestivalen i fjor hadde jeg min andre opplevelse, denne ekstreme ekstatiske opplevelsen når alt bare stopper opp. Det er bare en sånn følelse man sitter med. Det er hele grunnen til at jeg driver med det jeg gjør, tror jeg.

Nå har han vært gjennom undervisning i brasiliansk samba med trommeslagere fra flere land, og lært kunnskapene videre til ungdommene i Academico de Alegria.

I farens fotspor
Det er kanskje ikke så rart i at det gikk som det gikk med Anders Hansen. Allerede som seksåring ble han dratt med på det første store karnevalet i Gamlebyen, der faren hans var blant arrangørene og spilte i sambaorkesteret.

— Jeg tror mye skyldes karnevalene fra 1983 og 1984, at jeg fikk oppleve den stemningen de skapte den gangen. Foreldrene mine har alltid vært litt sånn…. Raddiser er kanskje ikke det riktige ordet. Faren min har kunstnerbakgrunn. Moren min har derimot barnehagebakgrunn, men har vært aktiv på dragearrangementene og karnevalene fra 80-tallet. Foreldrene mine har nok gitt meg mye der, mener 27-åringen. Om purunge Hansen ble fenget av sambarytmene allerede i seksårsalderen, gjorde han ikke så mye ut av det før han ble eldre. Etter noen år som saxofonist-spire i skolekorps, kom rytmene så å si dalende ned i fanget hans i form av et trommesett. 13-åringen arvet utstyret etter selveste Jan Karlsen, en bekjent av den jazzinteresserte faren Øystein.

Familieband
— Det settet er vel egentlig antikt i dag. Over 40 år gammelt. Men det var mitt første trommesett, sier Hansen.

Han brukte først trommene til å spille rock sammen med faren og broren, som trakterte gitar og bass. Etter hvert var det greit å spille i korps igjen, også. Denne gangen på trommer. Først ble det Trara skolekorps. Deretter Fredrikstad ungdomskorps, hvor trommeslageren fant noe av gladrytmene og gløden han var på jakt etter. Nå er det bare samba.

— Samba er en fengende rytme. Den gir liv og glede og lyst til å danse. Du kunne sikkert satt et vanlig korps i et karnevalsopptog. Det hadde ikke blitt helt det samme, hadde det vel? Det gir ikke den samme lysten til å hoppe og sprette. Jeg tror ikke det er noen annen musikk som gir så lyst til å danse og være glad som nettopp sambaen, mener den sambafrelste trommeslageren.

Uten fyll og tull, takk
Trommestikker og hender går i sambatakt gjennomsnittlig to timer daglig for tiden. I dag blir det nok mye, mye mer. Anders gleder seg vilt til karnevalet han har tatt initiativet til i dag.

— Jeg håper mest at jeg finner tilbake til følelsen i min egen kropp. Gjør jeg det, vet jeg at karnevalet har vært bra. Hvis andre får den samme følelsen, vet jeg at det har vært veldig bra.

Han er overbevist om at vi Fredrikstad-folk har et visst potensial til å slippe oss løs. Hvis vi tør.

— Generelt er vel vi europeere, og nordmenn spesielt, litt stive. Ønsket mitt er vel å dra tak i den greia folk ikke helt får utløp for ellers. Uten at det blir en masse fyll og tull av det.

— Vi husker jo noen overskrifter om fylleskandaler, urinering og skader etter karnevalene på 80-tallet?

— Jeg tror at mye av det problemet forsvinner fordi karnevalet er i sentrum og ikke i Gamlebyen. Jeg har aldri tenkt tanken på å ha det i Gamlebyen. Når karnevalet går midt i sentrum, har publikum mye større muligheter til å ta del i det.

Store ambisjoner
Det er ikke sikkert Hansen klarer å sambafrelse hele Fredrikstad denne sommeren. Men ambisjonene på litt lengre sikt går i den retningen. Anders og medarrangør Jan Tore Sandvik uttalte nylig at Fredrikstad har alle muligheter til å bli en stor karnevalsby i skandinavisk målestokk.

— Med tanke på at det i andre land fortsatt blir snakket om karnevalene i Fredrikstad, burde det være gode muligheter, fastslår han tørt.

— Er du sånn at du bare setter i gang og gjennomfører alle ideer du får?

— Både ja og nei. Jeg prøver jo først å snakke med andre for å få feedback på hvor smarte de er, slik at jeg ikke går i fella.

— Har du «gått i fella» noen gang?

— Ikke som jeg kan huske

— Hva med opptog på bryggepromenaden klokken 03.00 om natten?

— Det var ikke noen felle. Det var bare gøy, flirer 27-åringen om opptredenen som sørget for politiutrykning i fjor sommer.

Lager gjerne flere
Om du spør 27-åringen hva han driver med for tiden, er svaret «dette her». Om du spør hva han kan tenke seg å gjøre etter at karnevalet er over, er nok svaret enda mer av «dette her». Hansen har vært innom forskjellige utdanninger opp gjennom livet. Hittil er konklusjonen at han liker seg aller best når han får spille samba og lage arrangementer à la dagens karneval. Han lager gjerne flere.

— Jeg er en sånn initiativrik og energisk fyr som er åpen for alt, egentlig. Men det er klart: Hvis kommunen brått hadde opprettet en stilling som karnevalsgeneral, hadde jeg tatt den på flekken!

Posted in: Nyheter
%d bloggers like this: